Valkosipuliset patongit
3 kpl
2 dl vettä
20 g hiivaa
n. ½ tl suolaa
4 valkosipulinkynttä tai 4 tl valkosipulimurskaa
n. 5 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä tai 50 g muuta rasvaa
Voiteluun ja pinnalle vielä vettä/munaa ja unikonsiemeniä
Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää suola ja valkosipulimurska. Valmista taikina, eli lisää jauhot, mieluiten koneessa, tulee parempaa, tai sitten käsin. Lisää loppuvaiheessa öljy. Anna kohota vedottomassa paikassa peitettynä. Esim. mikrossa ovi kiinni tai kuumassa vedessä keittiöaltaassa. Jaa taikina kohotuksen jälkeen kolmeen osaan ja leivo niistä pitkulat patongit. Nosta ne leivinpaperille pellille, viiltele ja kohota peitettynä. Voitele sitten joko vedellä tai munalla ja ripottele pinnalle unikonsiemenet. Paista 250 asteessa 12-15 minuuttia.
Viillot tulisi tehdä patongin suuntaisesti, ei poikittain, koska silloin patongi katkeilee helposti ja on hankalempi leikata.
Itse tein vain puolikkaan taikinan ja siitä yhden patongin. Patonki katosi kahden ihmisen mahaan melkein kokonaan hetkessä. Tein lisukkeeksi valkosipulivoita.
Valkosipulivoi
Oivariinia ja valkosipulimurskaa sekoitetaan keskenään. Määriä en osaa sanoa, jokainen tekee oman makunsa mukaan. NAM.
Kommentit