1265319479_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Valkosipuliset patongit

3 kpl

2 dl vettä

20 g hiivaa

n. ½ tl suolaa

4 valkosipulinkynttä tai 4 tl valkosipulimurskaa

n. 5 dl vehnäjauhoja

½ dl öljyä tai 50 g muuta rasvaa

Voiteluun ja pinnalle vielä vettä/munaa ja unikonsiemeniä

Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää suola ja valkosipulimurska. Valmista taikina, eli lisää jauhot, mieluiten koneessa, tulee parempaa, tai sitten käsin. Lisää loppuvaiheessa öljy. Anna kohota vedottomassa paikassa peitettynä. Esim. mikrossa ovi kiinni tai kuumassa vedessä keittiöaltaassa. Jaa taikina kohotuksen jälkeen kolmeen osaan ja leivo niistä pitkulat patongit. Nosta ne leivinpaperille pellille, viiltele ja kohota peitettynä. Voitele sitten joko vedellä tai munalla ja ripottele pinnalle unikonsiemenet. Paista 250 asteessa 12-15 minuuttia.

Viillot tulisi tehdä patongin suuntaisesti, ei poikittain, koska silloin patongi katkeilee helposti ja on hankalempi leikata.

1265319929_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Itse tein vain puolikkaan taikinan ja siitä yhden patongin. Patonki katosi kahden ihmisen mahaan melkein kokonaan hetkessä. Tein lisukkeeksi valkosipulivoita.

1265319950_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Valkosipulivoi

Oivariinia ja valkosipulimurskaa sekoitetaan keskenään. Määriä en osaa sanoa, jokainen tekee oman makunsa mukaan. NAM.